lördag 12 december 2009

Vi kan alla bidra och bli bättre


Såg ett fruktansvärt program idag och orangutangerna på Borneo som inom tio år är utrotade om vi inte gör något. Anledningen till detta är skövlingen av regnskog för att producera palmolja som används i mycket av mat eller snarare dålig mat vi äter. Detta är naturligtvis bara toppen av ett isberg och det finns många fler exempel på andra djur och natur som vi förstör helt i onödan. Ingen av oss är perfekt och kan ha kunskap om allt men att bli medveten och kunna göra så bra val som möjligt borde vara allas vårt ansvar. Vi kan inte skylla på tisdbrist och att det lilla jag gör inte gör någon skillnad för det gör det..Det är faktiskt vi som enskilda individer som har makten att påverka industrin för om vi vägrar köpa så måste de sluta producera alla dåligheter.

Naturskyddföreningen har massor av smart tips vad man kan tänka på som till exempel att äta klimatsmart.

Klimatsmarta tips

För dig som bara vill bli lite klimatsmartare i köket och mataffären framöver är det här våra tips:
Ät mindre kött

* Kött är den stora boven i klimatsammanhang. Ersätter du köttet med baljväxter, alltså bönor, ärter och linser kan du minska dina utsläpp rejält.
* Sedan 1990 har vi ökat vår köttkonsumtion med cirka 50 procent och vi köper idag drygt 85 kilo kött per person och år. Framförallt äter vi större köttbitar och portioner.
* Prova att äta grönsaker med en mindre bit kött till istället för tvärtom. Byt två köttmiddagar i veckan mot vegetariska rätter. Enligt Livsmedelsverkets kostråd äter vi mer kött än vi behöver för att må bra.
* När du väl äter kött, välj ekologiskt, naturbeteskött och gärna närproducerat.


Släng mindre

* Handla smartare och lita på dina sinnen! Flera undersökningar visar att så mycket som 20-30 procent av svenskarnas mat åker i soporna. Det blir 900 000 ton mat som slängs helt i onödan.
* Genom att planera inköpen så att maten inte står och blir gammal i kylen kan vi få ner svinnet.
* Ett annat sätt är att smaka och lukta på maten istället för att enbart gå efter bäst-före-datumet på förpackningarna. Om vi tar tillvara maten bättre gör vi en klimatvinst eftersom maten vi slänger krävt mycket energi under produktionen.
* Dessutom finns pengar att spara; en tvåbarnsfamilj skulle kunna spara upp till 7 000 kronor om året på att inte slänga mat i onödan.


Köp ekologiskt

* Ekologisk produktion ökar mängden växter och djur i naturen vilket gör att vi bättre kan hantera kommande klimatförändringar.
* Grönsaker från ekologiskt jordbruk påverkar klimatet mindre än vanlig odling. Framförallt eftersom energikrävande konstgödning inte används.
* En annan fördel med ekologiskt är att inga kemiska bekämpningsmedel kommer ut i naturen eller dyker upp som rester i maten.


Byt ut grönsalladen

* Grövre grönsaker som morot, vitkål och palsternacka är betydligt klimatvänligare än isbergssallad, tomat och gurka.


Välj säsongens frukt och grönt

* Grönsaker trivs bäst olika tider på året. De som får mogna på egen hand kräver mindre energi, smakar mer och innehåller mer näring.
* Frukt och grönt som är i säsong brukar dessutom finnas till bra pris.


Hitta alternativ till riset

* En portion ris orsaker mer än dubbelt så stora utsläpp av klimatgaser som en portion potatis. Andra klimatbra alternativ är pasta, bulgur och matvete.


Dra ner på snasket

* Visst kan det vara gott med chips, läsk, godis och kakor. Men även de här varorna har krävt mycket energi – och ur näringssynpunkt är de inte mycket att ha.
* Idag går 35-40 procent av våra matkostnader till den här typen produkter. Klimatsmart är att dra ner på snasket och lägga pengarna på mer ekologiskt.


Klimatsmart fisk

* All bottentrålad fisk är riktiga bottennapp i klimatsammanhang eftersom stora mängder diesel går åt vid fisket.
* Vilken fångstmetod som använts framgår inte alltid i butiken, men fråga gärna efter fångstmetoden hos din fiskhandlare. Får du inget bra svar är sill/strömming, abborre, gädda och gös klimatsäkra alternativ.


I köket

* Använd gärna mikro, håll plattorna rena och använd plana kastruller. Lägg på locket och försök att inte stormkoka maten. Utnyttja eftervärmen.
* Keramikhällar drar mindre el än vanliga plattor, men inte tillräckligt för att det ska vara värt att byta en gammal fungerande spis.
* En elektrisk vattenkokare är det snabbaste och energisnålaste sättet att koka upp vatten.

Ta dig en funderare vad du kan göra idag och imorgon för att bidra till att dina och andras barn ska ha en dräglig tillvaro när de växer upp och håll även tummarna att de beslutar nåt vettigt i Köpenhamn.

Vi kan alla bli bättre på detta genom att börja med något, stort som litet...de är vår skyldighet.

Inga kommentarer: